sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Toko-kokeessa 21.5. ja Mejä-kokeessa 19.6.2011

Toukokuinen lauantaipäivä painui mieleen ihka ensimmäisenä toko-koepäivänä. Koetta edeltävinä päivinä ehdin käydä mielessäni läpi kaikki mahdolliset epäonnistumiset ja niistä seuraavat mahdolliset ja mahdottomat tapahtumat. Koeaamuna olisin voinut ajaa minne tahansa muualle kuin koepaikalle. Sinne kuitenkin saavuttiin hyvissä ajoin ja tuttujen koirakoiden tapaaminen sekä hurtti huumori hieman loivensivat jännitystä. Ilmoittautumisen jälkeen kävin Ramon kanssa lyhyellä lenkillä, kävin pissalla, join kahvia, kävin pissalla, niin ja ymmärsin jossain välissä hieman viritellä koiraakin ja käydä pissalla! Tunnelma oli siis jokseenkin hilpeä, mutta se ohjaajan rakon toiminnasta ja jännittämisestä.

Koepaikka oli Auran Nuortentalon pysäköintialueella ja kokeen tuomarina toimi Tuija Sere. ALO-luokkaan osallistui yhdeksän koirakkoa ja mainittakoon tässä kohtaa, että kaikki saivat tuloksen, joten päivä oli siinä mielessä oikein onnistunut. Sitten meidän osasuorituksiin:

1. Luoksepäästävyys 10

Tämä meni Ramolta yllättävän hienosti, vaikka pusu tuomarin poskelle oli aivan siinä hilkulla. Ramo siis todellakin on luoksepäästävä, mutta samalla myös luoksetunkeva eli sille on oikeasti keskittymistä vaativaa pitää pepa maassa ja olla höntsäämättä.

2. Paikalla makaaminen 9

Pisteen alennus tuli liikkeen alussa perusasennossa tapahtuneesta pompahduksesta. Maahan meni nopeasti ja pysyi paikallaan varman oloisesti - tässä kohtaa ohjaajan jännitys hetkeksi hieman hellitti.

3. Seuraaminen kytkettynä 7,5

Tämä on kokeemme pohjanoteeraus - ohjaajan jännitys ehti ennen liikkeen alkua nousta taas sellaisiin mittasuhteisiin, että Ramokin vaikutti todella mietteliäältä - mihinköhän päin tuo tuosta oikein aikoo singahtaa vai pyörtyykö se nyt tähän? Ramo muun muassa jätätti, jota se ei normaalioloissa juurikaan tee, vaan enemminkin edistää tai poikittaa. Varsinaista tilannekomiikkaa edusti seuraamisliikkeen aikana tehty pysähdys - liikkeenohjaajan käskyn "liike seis" kuultuani iskin tennarit hiekkaan niin nopeasti, että olin lähellä lentää nenälleni. No, tuomarin kannustavan loppukommentin ja painokelvottoman yksinpuhelun siivittämänä siirryttiin seuraavan osasuorituksen aloituskohtaan.

4. Seuraaminen taluttimetta 9

Nyt lähti "pelittämään". Tätä saattoi jo kutsua seuraamiseksi. Ramokin lähti aivan erilaisella vireellä mukaan ja teki hienosti tosissaan töitä. Käännöksissä oikealle ja vasemmalle Rumbe tarjosi harjoituksiin nähden todella parastaan.

5. Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 10

Tässä liikkeessä kaikki osui kohdalleen ja vähän yli :)

6. Luoksetulo 8,5

Näin jälkikäteen arvioiden olisin voinut odottaa harjoitusten perusteella meiltä tästä liikkeestä parempaa suoritusta. Liikkeen luoksetulo-osuudessa ei ollut mitään moitittavaa, Ramo tuli käskystä täysillä, mutta tulikin eteentulon sijaan sivulle. Tiedä sitten, olisivatko ennen koetta tekemäni perusasento-harjoitukset voineet jollain tapaa sekoittaa koiraa vai mistä moinen johtui, mutta joka tapauksessa Ramo yritti tulla sivulle perusasentoon. Kovasta vauhdista jarrutuksen kautta perusasentoon tuleminen vaan ei kylmiltään oikein toiminut ja perusasento jäi pahasti vinoksi.

7. Seisominen seuraamisen yhteydessä 8,5

Liikkeen valmistava seuruuosuus oli mielestäni huono, mutta en enää muista oliko siinä jotain pisteitä alentavaa. Liikkeestä seisominen olisi saanut olla nopeampi ja säpäkämpi, tämän puutteen kuitenkin tiesin etukäteen. Ramon pysähdys oli samaa tasoa kuin ennen koetta tehdyissä harjoituksissa, joten tehtiin aivan tasoamme vastaavasti.

8. Estehyppy 8,5

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä liike, joka vaati ohjaajalta eniten asennetta ja, josta annan itselleni kiitettävän arvosanan. Tässä liikkeessä meillä oli etukäteen " ihan fifty sixty" mahdollisuudet tehdä saatua arvosanaa vastaava suoritus tai ottaa pyöreä nolla (villisti esteen yli pomppiva ja iloisesti haukahteleva karvanoppa). Alun perusasento oli hyvä, Ramo lähti hyppyyn käskystä, pysähdys esteen takana hieman hidas (samanlainen kuin liikkeestä seisomisessa) ja lopun perusasento hieman vinoon, mutta asenne meillä oli kohdallaan eli koira pysyi lapasessa, eikä lähtenyt esteen houkuttelemana säätämään omiaan.

9. Kokonaisvaikutus 9

Tuomari kommentoi muistaakseni tekemistämme ohjaajan alkujännityksestä selvittyä iloiseksi ja toimivaksi. Omasta mielestäni tärkeintä ja parasta oli se, että "paketti" pysyi koko kokeen ajan kasassa.

Tulos ALO 1, pisteillä 176,5 ja sijoitus 2. Bonuksena mainio itsensä voittamisen ja yhdessä tekemisen tunne sekä iloinen mieli. Reilusti lisää jännitystä, hyvää mieltä ja iloa päivään toi Eevan ja Ytyn loistava suoritus VOI -luokassa. He taituroivat tiensä EVL:n käsittämättömän hienoilla pisteillä. Ensimmäisestä toko-kokeesta jäi päällimmäisenä mieleen mukava tunnelma ja onnistumisen ilo. Iso kiitos lähtee Eevalle ja Ytylle, jotka auttoivat meitä kokeeseen valmistautumisessa ja toimivat treenikavereina. Kokeesta selvisimme osaamistasomme mukaisesti ja hetken tuumaustauon jälkeen jatketaan taas hitaasti, mutta varmasti eteenpäin.Mejä-kokeessa oltiin kesäkuun 19. päivänä. Koepaikkana oli Salo (Muurla) ja meidän ryhmän tuomarina toimi Juhani Heikniemi. Olin etukäteen päättänyt, että jätän Mejä-kokeet tältä kaudelta, jos kokeessa ravaamme riistan jälkien perässä tai, jos löydän itseni joltakin mättäältä peuran makuupaikkaa ihmettelemästä. Mejä-harrastus on kivaa, mutta nyt oltiin vaan tultu harjoittelussa ja koekäyntien lukumäärässä siihen pisteeseen, että joko otetaan ykköstulos tai jätetään kokeet ja tyydytään toistaiseksi harrastamaan omaksi iloksemme. Ramo osaa jäljestää ja tekee sen mielellään, mutta mielestäni se ei kuitenkaan ole mikään luonnonlahjakkuus verijäljellä, joten sen tarvitsee olla selvillä tehtävästään ja riittävän motivoitunut tekemään mitä ohjaaja siltä pyytää. Tuon asian kanssa on koko kevät painittu ja toukokuun kokeessa oltiin jo oikeasti yhdessä jäljellä suorittamassa kumpikin omaa tehtäväämme.

Noin viikko ennen tätä koetta tehdyssä harjoituksessa tehtiin kuitenkin yllättäen pohjanoteeraus niin jäljestämisessä kuin yhteistyössä. Joko Ramo niin tasan luki tummat ajatuskuplat mun pääni päältä tai sitten mullla vaan oli ihan uskomattoman hyvä tuuri. Joka tapauksessa Ramo teki kokeessa tosissaan töitä ja keskittyminen oli loistavaa jo laukauksensietotestiin pääsyä odotellessa. Jäljelle lähtöä Ramo joutui odottelemaan noin kolme ja puoli tuntia, mutta siitä huolimatta jäljelle lähti keskittyneen ja varman oloinen koira. Tosin Ramo ei ole odottelusta mielestäni koskaan mitenkään intoaan menettänyt saati jotenkin paineistunut. Se heittää rennosti auton peräkonttiin makuulle ja nukkuu, kunnes on aika lähteä. Meille arvonnassa osunut jälki kulki pääasiassa hyvin tiheäpuustoisessa ja osin soisessa maastossa. Jäljellä oli lisäksi useamman ojan ylitystä, jotka Ramo selvitti varsin mallikkaasti ja epäröimättä. Kerran ajauduttiin pois jäljeltä, mutta siinäkin kohtaa Ramo oli mielestäni selvillä tehtävästään, jokin maastossa ollut haju piti vaan käydä tarkistamassa.
Ramon koesuorituksen arvostelu (pisteet) ja koeselostus:

a) Jäljestämishalukkuus (0-6) 6

b) Jäljestämisvarmuus (0-12) 10

c) Työskentelyn etenevyys (0-10) 10

d) Lähdön, kulmauksien, makauksien ja kaadon selvittämiskyky sekä tiedottaminen. (0-14) 10

e) Käyttäytyminen kaadolla (0-3) 3

f) Yleisvaikutelma (0-5) 4

Koeselostus: "Ohjattu lähtö. Ramo käyttää pääasiassa maavainua ja vauhti on sopivaa. Ramo tekee jälkitarkkaa työtä. Kulma merkataan ja laajalla kaarrolla uudelle suoralle. Suoralla pari tarkastuspyörähdystä. Toinen kulma oikaistaan, joten makaus jää merkkaamatta. Viimeisen suoran lopulla ajautuu pois jäljeltä, löytää kuitenkin takaisin. Jälkeä pitkin kaadolle, jonka osoittaa pysähtyen nuuhkimaan. Hieno suoritus kulman oikaisusta huolimatta."

Tuloksena AVO 1, pisteet 43.

3 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Täällä olikin mukavia uutisia! Hienoja tuloksia, jotka todellakin olette ansainneet! :)

Eija kirjoitti...

Vau, hienoja tuloksia! Onnea Marika & Ramo!

Saila ja tytsit kirjoitti...

Kesälomalla ehtii taas lueskelemaan blogeja ja täällähän on upeita tuloksia. Onnea saavutuksista! Ramo on loistotyyppi! <3