tiistai 16. elokuuta 2011

Kesälomalla

Kesällä ja kesälomalla on oltu ulkona niin paljon kuin mahdollista ja höntsätty siellä täällä, joten blogi on saanut minun puolestani viettää rauhassa hiljaiseloa. Arjen alettua ja syksyn lähestyessä tuntuu voivan taas aktivoitua kirjoittamisessa. Verryttelen muistelemalla pikakelauksena kesän ja kesäloman tapahtumia. Loma aloitettiin perinteisellä tavalla eli osallistumalla heinäkuun loppupuolella järjestetyille Tulimaan kasvattien koulutus- ja kesäpäiville. Tänä vuonna päivien ohjelmassa oli leppoisan yhdessäolon lisäksi henkilöhakuun ja paimennukseen tutustumista sekä etsineiden etsinnän alkeita. En kirjoittele kesäpäivien tapahtumista kuitenkaan sen enempää, vaan laitan muutaman Samulin (Samuli Haataja) ottaman valokuvan välittämään tunnelmia. Omasta mielestäni päivien ehdottomasti parasta antia on saada nähdä erilaisia koiria ja tietysti tavata Ramon pentuesisarruksia omistajineen. Tänä vuonna O-pentueesta kesäpäiville osallistuivat Ramon lisäksi Vesper ja Åsa.


Ramo palauttamassa esineruudusta löytämäänsä "monoa" - Ramolla esineruutu-treenissä teemana nopea esineen palautus. Tällä kertaa toimi loistavasti ja lähti palautukseen heti esinseen tartuttuaan.


Ramon sisarruksia paimennukseen tutustumassa

Vesper-sisko tutustumassa paimennuksen aakkosiin


Åsa-sisko "kirkuu" lampaat liikkeelle

Ramon sisko ja sen tenava


Åsa-sisko ja IippaHeinäkuun viimeisenä viikonloppuna Ramo MH-luonnekuvattiin Ikaalisissa järjestetyssä luonnekuvauksessa. Ramon kuvaus suoritettiin loppuun ja näin ollen se kirjattiin suoritetuksi. Mielestäni Ramo käyttäytyminen kuvauksen eri osioissa vastasi paljolti sitä mitä arvelin sen olevan oman näkemykseni ja aikaisemmin keväällä suoritetun luonnetestin perusteella. Kuvauksen tulokset löytyvät niistä kiinnostuneille Ramon tiedoista Koiranetistä.

Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna osallistuttiin Suomen Villakoirakerho ry Turun paikallisosaston järjestämään toko-kokeeseen. Kokeen tuomarina toimi Ralf Björklund ja koepaikkana oli Naantalissa sijaitseva hiekkakenttä. Me startattiin ALO-luokan viimeisenä koirakkona ja tällä kertaa kykenin jollain ihmeellisen kummallisella tavalla omaa vuoroa odotellessa työntämään päälle puskeneen jännityksen taka-alalle. Leikö johtunut edellä mainitusta, mutta myös Ramo vaikutti olevan tavanomaista paremmin kuulolla, eikä esimerkiksi höntsännyt tai säätänyt mitään omiaan. Ryhmä- ja yksilöliikkeitä suorittamaan marssin sillä mielellä, että nyt tehdään hyvä ja onnistunut suoritus. Helkkari, kun vaan muistaisin, että miten ihmeessä sain synnytettyä itselleni tuollaisen tunnetilan. Osasuoritusten arvosanat ja omat kommentit.

1. Luoksepäästävyys 10

Ramolta aivan "nappisuoritus" - katse liimautui tiukasti ohjaajaan ja peppu pysyi tyynesti maassa, vaikka häntä vispasi kuivasta hiekkakentästä ilmoille valtaisan tomupilven.

2. Paikalla makaaminen 10

Alusta loppuun Ramon ehkä yksi parhaista paikallamakuun suorituksista - meni nopeasti maahan, asento oli suora, ilme koko ajan keskittynyt ja tarkkaavainen, loppuun vielä suora perusasento ja se oli siinä.

3. Seuraaminen kytkettynä 9

Näin oikeassa paikassa tapahtuvaa ja säpäkkää seuraamista en ole Ramolta montaa kertaa saanut kaivettua esille edes harjoitellessa.

4. Seuraaminen taluttimetta 9,5

Edellisen toisinto ja aavistuksen vielä parempi. Menin jotenkin ihan hämilleni onnistumisista ja tuttuun tyyliini mietin kuumeisesti, että hölläsikö tuomari nyt äkkiä jotenkin arvostelua vain vetästiinkö me ihan oikeasti meidän tasoomme aivan loistavat seuruut? Mitä, pitäisikö tässä ihan iloita vai kuinka päin tässä nyt sitten oikein olisi? Moinen oman keksittymisen herpaantuminen ei tiennyt hyvää...

5. Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 0

Valmistava seuruuosuus oli hyvä, mutta maahanmenon sijaan Ramo teki oikein täpäkän seisomaan jäämisen. Lopun perusasento ok. Edeltävien liikkeiden onnistumisen huumassa hinkaisin käskyn niin kummallisesti, että Ramo vaikutti aidosti kysymysmerkiltä (tarkotiks sää tätä?), kun käännyin sitä kohti. Yhtään en sitten liikkeen aikana vilkuillut taakseni, joten huomasi Ramon seisovan vasta käänntyessäni sitä kohti ja tämä liike siis nollaksi.

6. Luoksetulo 9

Kaikinpuolin hyvä suoritus. Lopun perusasentoon tuli vähän liian vauhdikkaasti ja vinotti siinä selvästi oikealle.

7. Seisominen seuraamisen yhteydessä 9

Valmistava seuraaminen oikein hyvä, mutta stoppi olisi nyt saanut olla yhtä täpäkkä kuin nollatussa liikkeessä. Loppuun hyvä perusasento.

8. Estehyppy 9,5

Meille se liike, jossa mopo keulii todella helposti, mutta tällä kertaa onnistuttiin tasoomme nähden oikein mallikkaasti.

9. Kokonaisvaikutus 9,5

Tuomarin kommentin mukaan suorituksemme oli mukavaa katseltavaa, iloista ja keskittynyttä yhteistyötä. Omasta mielestäni yhden liikkeen nollaamisesta huolimatta meidän tähänastisista koesuorituksista ehdottomasti paras.

Pisteitä koottiin yhteensä 169,5 ja tulos ALO 1 (sjoitus 4.)

Kesäloman lopulla osallistuttiin vielä Vesikoirat ry järjestämään toko-kokeeseen. Koe pidettiin 14.8. Vantaalla Hakunilan urheilupuistossa sijaitsevalla hiekkakentällä. Kokeen tuomarina toimi Pirkko Bellaoui. Koepaikalle saavuttiin hyvissä ajoin, mutta jostain syystä nyt sitten taas jännitti aivan kamalasti. En onnistunut samaan edellisessä kokeessa ollutta mukavaa tunnetilaa ja hermostuksissani sain idean virittää nälkäiselle Ramolle reppupalkan. Tuo kuningasajatus ei taatusti tule mieleeni toista kertaa. Jännä, miten jotkut asiat oppii ihan helposti kerrasta! Osasuoritukset ja omat kommentit.

1. Luoksepäästävyys 10

Tämän selvitimme, vaikka olin huomaavina Ramon selvästi arpovan, että pitääkö se peppu ihan oikeasti pitää maassa, kun tuo emäntäkin on jotenkin taas omituisen oloinen.

2. Paikalla makaaminen 9,5

Tässä jäi mielestäni hieman vinoon asentoon johtuen alun perusasennon lievästä vinotuksesta. Lopun perusasennon teki suoraan, mutta mielestäni nousi aavistuksen hitaasti. Tuomari ei kuitenkaan maininnut mitään hitaudesta.

3. Seuraaminen kytkettynä 8,5

Sellaiset pisteet, millainen suoritus. Käännöksissä aukesi ja pariin otteeseen kontakti tipahti ja Ramo oli muutoinkin sen oloinen, että pitäisikö tässä nyt tehdä tosissaan töitä vain höntsäisinkö vain.

4. Seuraaminen taluttimetta 7,5

Edelliseen verrattuna vielä astetta huonompi. Täyskäännöksen jälkeen aukeni ja edisti.

5. Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 9

Saatin paketti jotenkin kasaan ja ehjä liikesuoritus. Maahanmeno oli todella nopea, mutta lopun perusasennossa vinotti vasemmalle.

Tämän liikkeen jälkeen sain sitten sen mitä olin tilannut. Ralli-Ramo ampaisi täysillä kentän ulkopuolla odottavalle repulle! Tuli sentään kutsusta heti takaisin, eikä raahannut reppua mukanaan. Olin valmis poistumaan kehästä, mutta tuomari totesi tyynen rauhallisesti, että jatketaan. Ja niin me sitten jatkettiin...

6. Luoksetulo 8

Mopon keuliminen näkyi selvästi. Tuli täysillä ja aivan liian tiiviisti eteen. Lopun perusasento jäi tuollaisella höntsäasenteella vinoksi.

7. Seisominen seuraamisen yhteydessä 9,5

Tässä kohdin sain koottua itseni ja Ramokin terästäytyi. Mulkoilu puolin ja toisin tuotti kohtuullisen ehjän ja tasomme mukaisen suorituksen. Pysähdys olisi saanut olla tuomarin mukaan aavistuksen nopeampi.

8. Estehyppy 9

Viimeinen liike tehtiin samanlaisissa tunnelmissa kuin edellinen. Ralli-Ramo vaikutti tosissaan pohtiavat, notta ok, hyvä on, tehdään, senkin huumoritajuton ilonpilaaja! Tosikko!

9. Kokonaisvaikutus 6

Tuosta olisi mielestäni voinut antaa vielä pari pistettä vähemmän, koska käsittääkseni neljä pistettä lähti koiran kehästä poistumisesta ja itse olisin napannut vielä pari pistettä ylipäätään huonosta kokonaisuudesta. Kehästä poistuttaessa oma tyhmyyteni todella harmitti ja toisaalta hymyilytti se, miten taitavasti Ramo otti kaiken irti ohjaajan epävarmuudesta. Siinä koira vei ohjaajaa, eikä toisinpäin. Tuollaisen tilanteen syntymistä olen omat heikkouteni tiedostaen yrittänyt koetilanteessa kaikin keinoin välttää, mutta nyt se on sitten sekin kokemus hankittu.

Pisteet yhteensä 170,5 ja tulos ALO 1. Sijoitus luokassa 3. ja Vesikoirat ry Toko Rotumestari tittelin voitto. Tuollaisen tittelin olisin halunnut pokata paljon tasokkaammalla suorituksella, mutta toivottavasti saadaan yrittää ensi vuonna uudestaan. Toivottavasti ensi vuonna kokeessa on myös tämänvuotista huomattavasti runsaampi vesikoirien edustus. Tänä vuonna kokeen eri luokissa kilpali vain yhteensä kolme vesikoiraa. Jotenkin oletin kokeeseen ilmoittautuessani pääseväni ihastelemaan useamman taitavan vesikoira-koirakon suorituksia.

Kokeen jälkeen me on pidetty lähes totaalitaukoa tokoilun suhteen ja yritetty löytää kipinää loppukesän Mejä-kauteen. Sen jälkeen jatketaan taas aktiivisemmin tokoilun merkeissä, koska liikkeiden harjoitteleminen on oikeasti aika hauskaa puuhaa. Tuskastuttavan hitaasti tapahtuvan edistymisen jälkeen saavutetut onnistumiset tuntuvat lottovoitoilta ja epäonnistumiset opettavat tekemään nöyrästi töitä.

"Kesämiäs" - jonka toisinaan huumorintajua koetteleva seura on paras keino unohtaa turha "tärinä" ja kaikenlainen asioiden murhettuminen

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Todella hienoja tuloksia, teillä onkin sitten jo toinen koulutustunnus plakkarissa! Onnea!
t. Vespu + co.
P.S. Meidän kuulumisia voi seurailla nykyään osoitteesta http://kotiteatteri.tumblr.com

Marika kirjoitti...

Kiitos onnittelusta! Vespulle rapsutukset ja terveiset koko teidän porukalle!
T. Marika

amityville kirjoitti...

Vasta nyt löysin sun blogin, nauran täällä vedet silmissä. Onnea tulevalle kaudelle!
t.Sari, Ami, Cere ja B