sunnuntai 14. helmikuuta 2010

Agilityä ja kotitokoilua

Meinasi jäädä kokonaan viikon agility-jutut kirjoittamatta, joten aloitan niistä. Agilityn torstain ryhmäharjoituksen ohjatussa osiossa harjoiteltiin radalla, jossa oli viisi hyppyestettä ja kolme putkea. Tässä kohtaa kuva kertoisi enemmän kuin tuhat sanaa, mutta en ilkeä laittaa omaa "ratapiirrostani" tänne, joten ... Aloitus suoraan 1. hypylle, jonka jälkeen koiran piti edetä viistosti oikealla olevaan 2. putkeen. Putken jälkeen tiukka u-käännös takaisin tulosuuntaan, jonka jälkeen ohjaajan tuli ottaa koira haltuun ja kääntää sen juoksulinjaa oikealle ja ohjata se kohtisuoraan edessä olevaan 3. putkeen. Vauhdin himmaus, koska putken jälkeen tiukka käännös vasemmalle ja sisään 4. mutkaputkeen. Putken jälkeen piti ohjata viistosti vasemmalla olevalle 5. hyppylle, josta loiva käännös oikealle takaakiertoon 6. hypylle, josta kohtisuoraan 7. putkeen. Vauhdin himmaus ja tiukka käännös vasemmalle 8. hypylle, jonka jälkeen tuli kääntää koira ohjaajasta poispäin oikealla puolella olevalle 9. hypylle, josta takaakiertoon 10. hypylle. Tässä kohtaa ohjaajan piti vaihtaa puolta ja ohjata viistosti oikealla edessä olevaan 11. putkeen, josta loiva käännös oikealle ja kiihdytys 12. hypylle. Ensimmäinen sessio onnistui kaikkein parhaiten (virhe 9. hypyn ohjauksessa). Ramo oli sopivassa vireessä, ei liian kuumana, ja ohjaukseni pysyi kohtalaisen kovasta vauhdista huolimatta edes jollain tavoin kasassa. Ohjaukseni olisi kuitenkin saanut olla huomattavasti rohkeampaa ja kummalliset pysähdykset putkiin ohjauksissa olisivat puolestaan saaneet jäädä tekemättä.

Toisessa sessiossa Ramo olikin sitten jo huomattavasti "kuumempi", mikä näkyi muun muassa kahtena aloituksen varastamisena. Odotettavissa oli myös todella lujaa vauhtia radalla eli jotenkin tiesin jo aloittaessani, että "reisille tämä menee" ja niinhän se sitten menikin. Tein varmaan kaikki mahdolliset virheet, joista lyhyt kooste seuraavassa: otin Ramon haltuun 2. putkelta, mutta käänsin sen linjan 3. putken ohi - 4. putkeen ohjatessa pysäytin oman liikkeeni ennen kuin Ramo oli putkessa, perro pysähtyi putken suulle kuin seinään - 8. hypyn jälkeen jäin taas jotenkin paikoilleni ja sen seurauksena käänsin Ramon 9. hypylle takaakiertoon - 10. hypyn jälkeen "steppasin" koiran linjalla peittäen 11. putken suuaukon. Ai niin, kerran jäin jopa 11. putken väärälle (vasemmalle) puolelle, minkä seurauksen Ramo kääntyi 11. putkelta tiukasti vasemmalle. Yhteenveto: Ramo lukee tarkasti ohjausta ja menee sinne minne sitä ohjataan. Ramo kuumenee herkästi ja silloin sen vauhti radalla kiihtyy entisestään, hypyistä tulee huolimattomia loikkia ja"huitomaohjaukseni" saavat perron ampaisemaan "käsille" tai pyörimään turhautuneena ympyrään ja "räikkäämään" minulle. Minun tulisi siis luottaa huomattavasti enemmän koiraan, pitää katse enemmän koirassa, ohjata selkeämmin, eikä hosua, eikä laskea ohjaavaa kättä väärässä kohtaa, eikä missään nimessä jäädä "steppailemaan" yhtään mihinkään.

Ryhmäharjoituksen omatoimiosiossa tehtiin totuttuun tapaan kontakti-harjoitus, jossa kaikissa 3 x 4 sarjoissa onnistuneet toistot. Lisäksi tehtiin 3 x pujottelu, jossa tarkoitukseni oli kokeilla lelulla vedätystä, mutta se jäi nyt olosuhteista johtuen tekemättä. Kokeillaan sitä siis jollain toisella kertaa.

Perjantain omatoimiharjoitukseen ajoin nälkäisenä, väsyneenä ja kiireisenä eli ei ollenkaan sopiva mielentila harjoitella yhtään mitään. Mukava harjoitusseura (kiitos siitä kanssa harjoittelijoille) sai kuitenkin edes hitusen yrittämään. Kokeiltiin Tarun avustaessa lähtöluvan odottamista kahdella suoraan edessä olevalla hypyllä. Ramo palkitsi odotukseni ja varasti tuttuun tapaansa. Säälittävän laiskana ihmisenä en kiikuttanut koiraa ulos ja autoon, vaikka sitä keinoa olen jo kerran käyttänyt. Tosi loogista koiraa kohtaan! Tänään joudut varastamisesta ulos, huomenna et, voi pyhä sylvi mun kanssani. Tarun ja Bobon treenaillessa kontaktia, tein Ramon kanssa lyhyitä ohjauskuvioita hyppy - putki ja hyppy - rengas - putki yhdistelmillä. Jatkoin aloitusten suhteen samaa epäloogista linjaa. Ramo varasti aloituksen 8 toistossa neljä kertaa - sain pysäytettyä kahdesti ennen ensimmäistä hyppyä ja kahdessa perropoika "palkittiin" hypyllä. Näiden kehittävien harjoitussessioiden jälkeen pyörittiin vielä ulkona Bobon ja Toukon kanssa toisiamme ohitellen. Lopuksi vielä lenkki ja kaupan kautta kotiin, saunaan ja nukkumaan.

Kotitokoilussa on "hinkattu" asentojen vaihtoja. Nopeutta korkeassa vireessä lelulla leikkien ja tekniikkaa huomattavasti rauhallisemmissa tunnelmissa namilla palkaten. Lisäksi on tehty noutoharjoituksia (noutokapulan pitoa ja luovutusta sekä kapula suussa liikkumista). Kaupulan pitämisen kestoa olen kasvattanut todella hitaasti, koska Ramo alkaa helposti pureskella kapulaa, jos mitään ei tapahdu. Pureskelua ja kapulan "mälväämistä" tulee nimenomaan silloin, jos pitää vaan istua kapula suussa ja odottaa. Liikkeessä kapula pysyy tiukasti suussa. Sisätiloissa on tehty myös 3 x paikallamakuu -harjoitus Tahvo kissan toimiessa häiriönä (Tahvo joko tulee tai menee ulos Ramon paikallamakuun aikana). Tahvon uloslähdön Ramo kestää paremmin kuin sisääntulon, jossa se nousi paikalla makuusta seisomaan, mutta pysyi paikoillaan ja laskeutui huomautuksesta takaisin makuulle. Tahvo on kyllä aika vaativa "coachi", se nimittäin kulkee usein monta kertaa paikallaan makaavan Ramon edestä tai kiertää Ramon taikka käy "pukkailemassa". Siinä perropojalla kääntyy melkein silmät väärinpäin päässä, kun se yrittää urheasti hillitä itseään. No, sisätiloissa homma vielä onnistuu, mutta jos yrittäisin samaa ulkona pihassa, niin ei takuulla onnistuisi.

Ei kommentteja: