sunnuntai 8. maaliskuuta 2009

Toko-harjoituksia ja agiliitoa

Tokon osalta kotiharjoituksissa on tehty perusasentoa, uutta perusasentoa liikkeen jälkeen, lyhyitä pätkiä seuraamisliikettä, paikallaan makuuta, liikkeestä seisomista, liikkeestä maahanmenoa, luoksetulon eteenistumista ja noutokapulaan tarttumista, pitoa ja luovutusta. Perusasento-harjoituksissa tavoitteena on ollut vahvistaa sivu-käskyn ja oikean perusasentopaikan välistä yhteyttä. Ramo hakeutuu yleensä innokkaasti sivulle, mutta ei varmasti oikeaan sivullaistumispaikkaan. Olen yrittänyt kiinnittää harjoituksissa erityistä huomiota oikean sivullaistumispaikan varmaan hahmottamiseen. Perusasennon harjoittelu pidetään jatkossa osana päivärutiineja, koska se on osoittaunut erinomaiseksi keinoksi harjaannuttaa omaa ohjaamistyöskentelyä. Tämä kaikki olisi tietysti pitänyt ymmärtää jo aikoja sitten. Aktiivinen seuraamisliike on meillä edelleen se suuri mysteeri. Harjoittelua on tehty lyhyissä pätkissä; perusasennosta aktiivista seuraamisliikettä enintään kuusi askelta ja päätös perusasentoon. Tällä hetkellä tuntuu, että seuraamisen saaminen tokon alokasluokassa vaadittavalle tasolle häämöttää jossain valovuosien päässä. Tilannetta ei yhtään helpota se, että tiedostan sössineeni seuraamisen alkeisharjoittelussa.

Jos seuraamisen harjoittelussa junnataan paikallaan, niin paikallaan makuussa ja liikkeestä seisomisessa sekä maahan menemisessä on tapahtunut edistymistä. Paikkamakuun osalta toki tarvitaan vielä todella paljon häiriöharjoittelua, mutta häiriöttömässä ympäristössä olemme päässeet kasvattamaan ajallista kestoa yhteen minuuttiin virheettömästi. Liikkeestä seisomisen ja maahan menemisen harjoituksissa on saatu lisää suoritusvarmuutta. Viime perjantain tokoharjoitusten teemoina olivat paikkamakuu häiriön alla, liikkeestä maahan meno ja luoksetulo. Teimme kaikkiaan kolme paikkamakuun harjoitusta. Pidin harjoitukset helppoina ja kävin välipalkkaamassa rauhallisesta paikallaan makuusta. Liikkeestä maahanmenon harjoituksissa teimme 4 x 5 toistosarjoja, joista kahdessa sarjassa yksi väärä liike (jäi seisomaan) ja yksi hiipivä maahan meno. Hienoa työtä meiltä. Luoksetulon harjoituksessa kokeilin ensimmäisen kerran luoksetuloa ehjänä kokonaisuutena, noin viiden metrin matkalta. Hyvä, että kokeilin, koska se osoitti selvästi, että eteen istuminen vaatii vielä lisää hiomista. Ramo odotti rauhallisesti paikoillaan poistuessani ja eteni tänne-käskystä todella nopeasti luokseni, mutta oli vähällä törmätä minuun ja eteen istuminen oli vino. Tein loput toistot eteen istumista pienillä liikkeillä taaksepäin ja harjoituksen loppuun kaksi luoksetuloa noin viiden metrin matkalla, palkaten nopeudesta kunnon vetoleikillä.

Agiliidon osalta tämänpäiväinen ohjattu harjoitus osoitti, että omatoimisesta metsäharjoittelustakin voi olla jotain hyötyä. Ohjatun harjoituksen teemoina olivat välistäveto ja valssi. Välistävedot sujuivat tällä kertaa hienosti ja saatiin onnistuneita toistoja enemmän kuin epäonnistuneita. Onnistumiseen vaikutti erityisesti se, että ohjaamiseni oli huomattavasti parempaa kuin aikaisemmin ohjatuissa harjoituksissa ja Ramo taas luki heti selvästi tarkemmin parempaa ohjaamistani. Valssin osalta olikin sitten takkuisempaan. Olin lähes joka kerta valssiin tullessa myöhässä ja harjoitus näyttikin taas sen tosiasian, että nopean koiran kanssa ohjaajan on vaan yksikertaisesti oltava nopea ja ohjattava selkeästi sekä loogisesti. Perron kanssa on turha yrittää juosta kilpaa :)

Ei kommentteja: